Davutoğlu grup toplantısında konuşuyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Grup Toplantısı’nda konuşuyor.

Davutoğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Hepimize düşen görev aşkla heyecanla milletimizin emanetine sahip çıkmaktır. Bu emaneti AK Parti ailesi olarak hep birlikte taşıdık taşımaya devam edeceğiz. Yoğun bir çalışma temposu bizi bekliyor. Önümüzdeki dört yılda bütün vaatlerimizi gerçekleştireceğiz. Sivil bir anayasayı gerçeğe dönüştüreceğiz. Huzurunuzda açıkça ilan ediyorum vatandaşlarımızın hukukunu korumak geliştirmek asli görevimiz olacak. Kimsenin hukukunu kimseye çiğnetmeyeceğiz. Vatandaşlarımız ve ülkemizin güvenliğini korurken hukuka bağlı bir hükümet olacağız. Kibir ve gurur nefsimizi rehin alamayacak. Denetime açık şeffaf bir hükümet olacağız.

İnsan onurunu inciten uygulamaların karşısında duracağız. Bu dava sen ben davası değil Türkiye davasıdır. Bütün dünyanın gözleri üzerimizdedir. Bütün insanlığın meselelerini mesele ediniyoruz. Hiç bir ülkenin hudutları çiğnenmesin istiyoruz. AK Parti evrensel bir harekettir.

Dün sabah Hatay bölgesinde hava sahamızı ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak hava kuvvetlerimiz tarafından düşürülmüştür. Uluslararası angajman kuralları çerçevesinde ihlali sürdüren uçağa müdahale edilmiştir. Türkiye topraklarında ateş açılmıştır. Bu uçak hava sahası ihlali halinde düşürülmüştür. Angajman kurallarımız Rus makamlarına açıklanmış ve gerekli uyarılarda bulunmuştur. Pilotlarımıza Suriye’den gelen ne olursa olsun vurulması konusunda talimatlar verildiği önemle vurgulanmıştır. Bayırbucak tarafına saldırılar yoğunlaşması üzerine, bu husus bir kez daha vurgulanmış, her türlü tedbirin alınacağı belirtilmiş, silahlı kuvvetler talimatlar tarafımca verilmiştir. Türk kara ve hava sahasının ihlali suretinde kararlılığımızı bir kez daha açıkça ifade ettik. Angajman kurallarımız tüm dünya tarafından bilinmektedir. Rusya tarafından da bilinmesine rağmen uyarılarımız dikkate alınmamıştır. Bu uçak tehdit olarak algılanmış, angajman kuralları uygulanmıştır. Bu ihlaller gerçekleşiyorsa, tüm tedbiri almak hakkımız, milletimize karşı görevimizdir.

Bu olayda Rusya Federasyonu ile ipleri germek, gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yoktur, olamaz da. Rusya bizim dostumuzdur, komşumuzdur. Büyük devletler arasındaki ilişkiler, iletişim kazalarına feda edilemez. Rusya Federasyonu bizim çok önemli bir ortağımızdır ve son 13 yılda da ilişkilere en büyük hassasiyeti gösterdiğimiz ülkelerin başında gelmektedir

Türkiye’nin ulusal güvenliği için hava sahasına sahip çıkması en doğal hakkıdır. Gerilimi artırmamak tarafların göstermesi gereken bir tutumdur. Türkiye’nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur.

Bu saldırıların derhal durdurulması gerek DEAŞ’a operasyon yapılıyor görüntüsü altında masum siviller ve özellikle Türkmenlere karşı bir katliam yapılmamalıdır. Bayırbucak bölgesindeki kardeşlerimizin korunması için her türlü tedbiri alıyoruz. Türkiye tüm Suriyelilere kapılarını açık tutmaya devam edecek. Bizim duruşumuz bellidir. Suriye halkı barış içinde yaşamayı hak eden bir halktır, Suriye halkı bir bütün olarak Türkiye’nin dostu ve kardeşidir.

Bugün ve dün bazı muhalefet temsilcilerini dinledik hükümetle omuz omuza vermek yerine hükümetin politikasını eleştirmek hiçbir muhalefet liderine yakışan tutum değildir. 78 milyon TSK’nın gösterdiği kararlı tutumdan memnun olmuştur. Ya hep birlikte beraber olalım ya da gölge etmeyin gidin kurultay oyunlarınız ile oynayın.

Terörle olan mücadelemiz devam edecektir. 1 Kasım seçimlerine giderken bunu bir seçim yatırımı olarak değerlendirdiler, bütün dağlar temizleninceye kadar bu mücadele devam edecek.