Tüketiciyi kandırmanın cezası ağırlaştı

Tüketicinin korunmasına yönelik para cezaları arttı. Her türlü dolandırıcılık ve ayıplı mal satışını içeren cezalarda alt sınır 232 lira üst sınır ise 116 milyon 254 bin 138 lira oldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, tüketicilerin haklarını daha kısa zamanda, masrafsız ve kolay aramalarına imkan sağlayan Tüketici Hakem Heyetlerinin başvuru ve kararlarının parasal sınırları 1 Ocak 2016’dan itibaren Maliye Bakanlığı tarafından 2016 yılı için yeniden değerleme oranı olarak ilan edilen yüzde 5,58 oranında artırılarak uygulanacak.

Buna göre, ilçe tüketici hakem heyetlerinin uyuşmazlıklara bakmakla görevli olmalarına ilişkin parasal sınır 2 bin 320 Türk lirası, il hakem heyetlerine başvuruda 3 bin 480 Türk lirası, büyükşehir statüsündeki il hakem heyetlerine ise 2 bin 320 türk lirası ila 3 bin 480 Türk lirası olarak belirlendi. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu ihlal edenlere uygulanacak cezalar da artıyor. Sözleşme koşullarının ihlali durumunda işlem başına idari para cezası uygulanıyor.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu ihlal edenlere uygulanacak cezalar da artıyor. Sözleşme koşullarının ihlali durumunda işlem başına idari para cezası uygulanıyor. Buna göre, tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da yazılı olarak düzenlenmesi öngörülen sözleşmelerle bilgilendirmelerin 12 punto büyüklüğünde düzenlenmemesi, düzenlenen sözleşmelerin örneğinin tüketicilere verilmemesi, sözleşmelerde öngörülen koşulların sözleşme süresi içinde tüketiciler aleyhine değiştirilmesi, tüketicilerden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgilerin sözleşmenin eki olarak tüketicilere verilmemesi, teşhir edilen bir mal veya hizmetin haklı bir sebep olmaksızın tüketicilere satışından kaçınılması, sipariş edilmeyen mal veya hizmetlerin tüketicilere gönderilmesi veya sunulması, tüketicilerin cayma hakları konusunda bilgilendirilmemeleri, tüketiciler tarafından erken ödeme yapılması durumunda gerekli faiz ve komisyon indirimlerinin uygulanmaması, tüketici kredileri ve konut finansmanı sözleşmelerinde sözleşme öncesi bilgi formunun tüketicilere verilmemesi, belirsiz süreli tüketici kredisi sözleşmelerinde faiz oranında değişiklik yapılması halinde tüketicilere 30 gün önceden yazılı olarak bilgi verilmemesi, verilen süre içinde haksız şart olduğu tespit edilen sözleşme hükümlerinin tüketici sözleşmelerinden çıkarılmaması ve kanunda düzenlenen mesafeli, paket tur ve abonelik sözleşmeleri hükümlerinin ihlali halinde her işlem başına uygulanacak idari para cezası miktarı 220 liradan 232 liraya çıkarıldı.

Tüketici Kredisi ve Konut Finansmanı Sözleşmeleri

Tüketici kredisi ve konut finansmanı sözleşmelerinde, kanunun cayma hakkı, faiz oranı, erken ödeme, temerrüt, sigorta yaptırılması hükümlerini ihlal eden ve belirli süreli kredi sözleşmelerine ilişkin açılan hesaplardan ücret ve masraf talep eden kredi veren kuruluşlara her bir işlem başına uygulanacak idari para cezası bin 101 liradan bin 162 liraya yükseltildi.

Ön ödemeli konut satışı ve devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri hükümlerine aykırı her işlem başına uygulanacak idari para cezası da bin 101 liradan bin 162 liraya çıkarılırken, 36 ay içinde teslim edilmeyen konut ve devre tatil konutu başına ceza miktarı ise 23 bin 250 lira olarak belirlendi.

Yapı ruhsatı almadan tüketicilerle ön ödemeli konut ve devre tatil sözleşmeleri imzalayıp kuran satıcılar ile iş yeri dışında kurulan sözleşmeler (kapıdan satış) için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yetki belgesi almayan satıcılara kesilen ceza miktarları 116 bin 254 liraya yükseltildi.

Aidatsız kredi kartı çıkarmayana 5.8 milyon lira ceza

Aidatsız kredi kartı çıkarmayan kuruluşlara uygulanacak idari para cezası miktarı 5 milyon 812 bin 706 liraya çıkarılırken, 30 konut ve üzeri inşaat projelerinde bina tamamlama sigortası veya teminat sağlamayan ön ödemeli konut veya devre tatil konutu satıcılarına da 581 bin 271 lira idari para cezası uygulanacak.

Aldatıcı ticari reklamlar için idari para cezaları, yerel düzeyde yayın yapan televizyon kanalı aracılığıyla yapılmışsa 11 bin 625 lira, ülke düzeyinde yayın yapan televizyon kanalı aracılığıyla gerçekleşmişse 232 bin 508 lira olacak.

Söz konusu ihlal, ülke düzeyinde süreli yayın aracılığıyla yapılmışsa 116 bin 254 lira, ülke düzeyinde yayın yapan radyo ve internet aracılığıyla gerçekleşmişse 58 bin 127 lira, yerel düzeyde radyo ve süreli yayın ve kısa mesaj aracılığıyla gerçekleşmiş ise 5 bin 812 lira idari para cezası uygulanacak.