Küçük aile işletmeleri desteği ve düşük faizli kredilerin detayları

2016 yılında küçük aile işletmelerine yapılacak alan bazlı destek ve düşük faizli kredi koşullarının detayları dikkat çekiyor.

‘Bitkisel Üretim Yapan Küçük Aile İşletmelerinin Desteklenmesine Dair Karar’ ile ‘Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullanılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nın ayrıntıları dikkat çekti.

İşte Detaylar:

KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİNE İLK KEZ ÖZEL BİR DESTEK VERİLECEK

Bitkisel üretim yapan küçük aile işletmelerine ilk kez özel bir destek sağlanıyor. Bu destekten sadece bitkisel üretim yapanlar yararlanabilecek. Hayvansal üretim yapanlara destek yok. Ayrıca fındıkta alan bazlı destek çayda ise prim desteği ödemesi yapıldığı için bu destekleme kapsamının dışında tutuluyor. Destek sadece, meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapanlara verilecek. Destek 2016 ürünü için dekar başına 100 lira ödenecek.

İSTENEN BELGELER DİKKAT ÇEKTİ

Destekleme 5 dekar ve altı alana verileceği için bir aile işletmesinin alabileceği maksimum destek 500 lira olacak. Tarım desteklerinden yararlanmak için bir çok belge isteniyor. Bu belgeler için belli oranlarda para ödeniyor. Bu nedenle 300-500 lira destek almak için kaç kişi bu desteğe başvurur? Doğrusu küçük aile çiftçilerinin örgütlenmesini teşvik edecek ve bu örgüt üzerinden destek sağlanması daha yararlı olabilir.

AYRINTILAR TEBLİĞDE BELLİ OLACAK

Destekten yararlanmak isteyen küçük aile işletmeleri 16 Aralık’tan itibaren 31 Ekim 2016 tarihine kadar başvurabilecek. Desteğin uygulanmasına ilişkin daha ayrıntılı bilgi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarılacak tebliğde yer alacak.

SERALARIN MODERNİZASYONUNDA ÜST LİMİT 100 BİN LİRA

Hükümetin önemli vaatlerinden birisi seracılığın desteklenerek modernizasyonuydu. Bu konuda doğrudan bir destek yerine, serasını yenilemek, modern hale getirmek isteyenlere 100 bin liraya kadar düşük faizli kredi sağlanıyor. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 2016 yılında kullandırılacak seraların modernizasyonu kredisinde üst limit 100 bin lira olarak belirlendi.

YATIRIM KREDİLERİNDE YÜZDE 100 İNDİRİM YAPILACAK

Bakanlar Kurulu’nun 16 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullanılmasına İlişkin Karar” kapsamında ilk kez sera modernizasyonuna düşük faizli kredi kullandırılacak. Buna göre sera modernizasyonunda 100 bin liraya kadar kullandırılacak yatırım kredilerinde yüzde 100, işletme kredilerinde yüzde 50 faiz indirimi yapılacak.

YENİ YILA GİRMEDEN YAYINLANMASI ÖNEMLİ

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılan düşük faizli tarım kredilerine ilişkin 2015 Kararnamesi 22 Ocak 2015’te Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. 2016 Kararnamesi ise dün yayınlandı. Yeni yıla girmeden kararnamenin yayınlanmış olması önemli. Uygulama tebliği de daha erken yayınlanırsa çiftçiler, yatırımcılar daha kolay karar vermiş olur.

ÜST LİMET 500 BİNDEN 200 BİNE İNDİRİLDİ

Düşük faizli tarımsal kredilerin kullanılmasına ilişkin kararnameye bakıldığında 2016’da bir iki küçük değişiklik dışında 2015 yılına göre büyük bir farklılık yok. Yaygın hayvansal üretim kredilerinde geçen yıl 500 bin lira olan kredi üst limiti 200 bin liraya düşürüldü. Geçen yıl olduğu gibi yaygın hayvansal üretim kredisinde 200 bin liraya kadar olan yatırım kredisinde yüzde 75, işletme kredisinde yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak.

BİTKİSEL ÜRETİM KREDİ ÜST LİMİTİ DE DÜŞÜRÜLDÜ

Kararnamede yaygın bitkisel üretim kredi üst limiti ise, 500 bin liradan 250 bin liraya düşürüldü. Yaygın bitkisel üretimde, 50 bin liraya kadar olan yatırım ve işletme kredilerinde yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. 50 bin 1 lira ile 250 bin lira arasındaki yatırım ve işletme kredilerinde ise yüzde 25 faiz indirimi uygulanacak.

TARIMSAL KOOPERATİFLERE YÖNELİK KREDİLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Düşük faizli tarımsal kredilere ilişkin kararnamede tarımsal kooperatiflere yönelik kredilerde de bir değişiklik var. 2015’ten farklı olarak 2016’da yaş çay yaprağı üretimi yapan tarımsal amaçlı kooperatiflere 5 milyon lira üst limitli işletme kredisi kullandırılacak ve bu kredide yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak.