Dünyada Sadece Ermenek’te Var

Ermenek’in bilinmeyen bitkileri kitap oluyor.

Ermenek yöresine ait olan bitkileri bir kitapta toplayan NEÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Haydar Öztaş, “Bu kitap çıktığında yöreyi ve bitkileri tanıtan bir kaynak olacak” dedi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Öztaş Ermenek bölgesinde yetişen bazı endemik bitkileri araştırarak kitap haline getiriyor. Ermenek, Başyayla, Sarıveliler, Taşkent ve çevresinde yapılan araştırmalar bu bölgenin endemik bitkiler bakımından oldukça zengin olduğunu ve yaklaşık 180 türün olduğu ortaya çıktığını ifade eden Profesör Öztaş, “Ülkemizde yaklaşık 3 binin üzerinde sadece Türkiye’de yetişen bitki çeşidi var” dedi.

Yöredeki az bulunan ve dünyanın hiçbir yerinde olmayan bitkilerin bilim kitaplarında olduğu için halk tarafından tanınmadığını dile getiren Öztaş, bu bitkilerin geniş halk kitlelerine ulaşması için anlaşılır bir kitap ortaya çıkaracağını aktardı. Öztaş, “Geçmişte bölge bitkilerini görsel anlamda tanıtacak bir kaynağın eksikliği hep hissedilmiştir. Bu kitap “Bitkiler de magazini sever” gerçeğinden hareketle, benzerine başka bir yerde rastlamanın mümkün olmadığı bizin nadir, bir o kadar güzel bitki ve çiçeklerimizi tanıtmayı amaçlamıştır. Bu nedenle teknik ve bilimsel detaylardan uzak, görsel amaçlı ve içerikli bir kitap hazırlanması konusunda titiz davranılmıştır. Bu amaçla yaklaşık üç yıllık bir süreçte bölgenin “alımlı ve gösterişli” bitkilerinden bir kısmını araştırdım Toplam 30 civarında yalnızca bizim bölgemize ait bu bitkileri genç nesillere tanıtmak beni mutlu edecektir” dedi.

Tekerleğin Değmediği Yerlerin Çiçekleri

Kitabın amacının Taşeli Bölgesi’nde yetişen bu endemik bitkilerin ülke genelinde ve ülke dışında turizm potansiyeline yönelik tanıtılması için büyük önem taşıdığını sözlerine ekleyen Öztaş, “Bir botanikçi titizliği ile tür tanımlarının detayına girilmemiş, yalnızca bitki hakkında kısa ve öz Türkçe ve İngilizce teme özelliklerinin verilmesi amaçlanmıştır. Bu kitabı hazırlarken doğduğumuz ve çocukluğumuzun ilk evrelerinin geçtiği Ermenek’in engin ve derin hatıraları içerisinde kayboldum. Yüreğimde beni heyecanlandıran ince bir sızı ile tekrar oralara döndüm. Bizim toprağımızın farklı bir hikâyesi vardır, Ermenekli bir şairin tanımladığı gibi buraları “tekerleğin değmediği” yerdir” şeklinde konuştu. Biyoloji eğitim üyesi olan Profesör Öztaş kitabin hazırlanmasında Selçuk Ecza deposu yöneticisi Sonay Gürgen ve Konya Emekliler Derneğine de teşekkürlerini sundu.

-Memleket