Zerdeçal Faydaları

Genellikle mutfaklarda yemeklerde renklendirme amacıyla kullanılan zerdeçal, bir baharat olarak bilinirken birçok fayda sağlayan önemli gıdalardan biri olarak da biliniyor.

Bazı insanlar faydalarını net olarak bilmeden sadece bir baharat olarak gördüğü bu ürünü kullanırken, aslında zerdeçalın faydaları sayesinde vücuda birçok katkı sağlıyor. Binlerce bilimsel araştırmanın yapılması ile birlikte zerdeçalın faydaları noktasında çok önemli noktalar ortaya çıkarılırken, Hindistan kökenli bu baharat; Türkiye’de de yoğun bir şekilde kullanılıyor.

Bazı ilaçların oluşturduğu faydalara göre zerdeçalın faydaları daha yüksek bir konumda bulunurken, insanlar bu baharatı kullanırken bilinçli bir şekilde kullandıklarında birçok hastalığa şifa oluşturabiliyor. Mesela, Sağlık Fit sayfası üzerinde geniş kapsamlı olarak bulabileceğiniz zerdeçalın faydaları konusunda hangi organların ve hangi hastalıkların iyileştirilmesinde şifa olduğunu öğrenebilirsiniz.

Zerdeçalın Sağlığa Faydaları

Vücut ana noktalarda kalp, beyin, sindirim sistemi, kas sistemi, iskelet sistemi, sinir sistemi, dolaşım sistemi ve hormonal sistemler gibi birçok parçadan oluşur. Her kısım farklı nedenlerden dolayı hastalıklara maruz kalırken, zerdeçalın sağlığa faydaları sayesinde bu bölümlerde istenen iyileştirici etkiler sağlanabilir.

Zerdeçal, yüzyıllarda kullanılan bir baharat olarak özellikle kansere karşı önemli bir etki gösterirken, sinir sistemini ve sindirim sistemini rahatlatıyor. Tıbbi olarak kullanılan birçok ilaca göre zerdeçalın sağlığa faydaları incelendiğinde ne kadar etkili bir sonuç elde edildiği görülebiliyor. Örneğin, beyin hastalıkları, kalp hastalıkları, kanser, alzaymır, depresyon, yaşlanma, diyabet, yüksek kolesterol, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları, sindirim sistemi rahatsızlıkları, göz rahatsızlıkları, ağrılar, uykusuzluk ve cilt rahatsızlıkları gibi birçok noktada zerdeçalın sağlığa faydaları ortaya çıkıyor.

Zerdeçal Kullanımı

Sağlığa faydalarının ne kadar geniş olduğu görülen zerdeçal, genellikle ülkemizde toz şeklinde kullanılan bir baharat olarak her yerde bulunuyor. Bitkinin kökünden elde edilen zerdeçal tozu, farklı şekillerde kullanılarak değişik faydalar sağlayabiliyor.

Bu nedenle zerdeçal kullanımı noktasında toz zerdeçal aktarlardan alındıktan sonra günlük diyetlerde yemeklere birer çay kaşığı eklenerek C, D vitamini etkisi, antioksidan ve antienflamatuar etki, karaciğerin rahatlatılması, mide rahatlığı, romatizmal ağrıların giderilmesi ve kanser etkilerinin azaltılması gibi faydalar sağlamaktadır.

Baharat olarak zerdeçal kullanımı sağlandığı gibi zerdeçal kökünden ve tozundan faydalanarak çay yapılması da mümkündür. Bu çay, zerdeçal kullanımı için en çok tercih edilen yöntemlerden biri olarak belirli bir ölçü su içerisinde zerdeçalın kaynatılması ile elde ediliyor. Zerdeçal çayı; hafızanın güçlendirilmesi, depresyonun giderilmesi ve kilo verme gibi faydalar sağlarken bu konuda sağlıkfit.com adresinde daha kapsamlı bilgi elde edebiliyorsunuz.