Varis Hakkında Genel Bilgiler

Günümüzde çoğu insanda varis görülmektedir. Peki varis nedir? Neden olmaktadır? Kimlerde görülür? Sorularının cevaplarını bilmeliyiz.

Varis nedir?

Varis, bir toplardamarların hastalığıdır. Yani normal sağlıklı insanlarda toplardamarlarda kanın akış yönü kalbe doğrudur. Yer çekimi ise kanı aşağıya doğru çekmektedir. Toplardamarda ki kapakçıklar kanın aşağı doğru inmesini engeller ve kanı yukarı doğru göndererek işlevini tamamlar. Peki bu kapakçıklar görevini yerine getiremezse ne olur ?İşte burada varis nedir sorusunun cevabı gelmektedir. Yani kapakçıklar görevini yerine getiremeyerek kan ayaklarda birikerek toplardamarlar genişler. Bu genişlemeye varis denir. Varis nedir sorusunun cevabını aldığımıza göre peki kimlerde görülür?

Varis Kimlerde Görülür

  • Herkes de görülebilir.
  • Kalıtımla geçebilen bir hastalık olduğu için ailesinde varis olan kişilerde daha çok görülmektedir.
  • Kadınlarda daha sık görülür.
  • Özellikle 2 veya daha çok doğum yapmış kadınlarda sık görülür.
  • Kilolu insanlarda sık görülür.
  • Öğretmenler gibi iş gereği çok uzun süre ayakta duran kişilerde ya da iş gereği uzun süre oturmak zorunda kalanlarda sık görülmektedir.

Varisin Oluşturduğu Yakınmalar

Varis yaşam kalitenize etki etmektedir. Yani yaşam kalitenizin bozulmasına neden olmaktadır. Varisli damarlardan dolayı bacaklarını ağrır ve bacaklarınız yorgun düşer. Hatta çoğu zaman adım atacak haliniz kalmamaktadır. Varisli bacaklarınızı dinlendirmek istersiniz. Günün sonunda bacaklarınızın içinde veya bacaklarınızın dışında ağrıları hissedebilirsiniz. Bacaklarınız şiş veya dolgun şekilde olabilir veya sürekli bu şekilde hissedebilirsiniz. Varisli damarlar bir süre sonra mor renk alarak şişer ve iyice belirginleşir. Bu görüntüden zamanla kişiler rahatsız olmaya başlar. Bacaklardaki varislerden dolayı kıyafet seçiminde de zorlanırlar. Kendilerine kıyafetleri yakıştırmamaya başlarlar. Bacaklarda karıncalanma hissi de meydana gelmektedir. Bu karıncalanma bacaklarda huzursuzluk ve kaşıntılar yapmakta ve kişileri rahatsız etmektedir. Bacaklarda ani kasılmalar da meydana gelebilir. Bunları baldır krampları olarak adlandırabiliriz. Bu kasılmalar özellikle akşamları ortaya çıkmaktadır. Bacaklarda kimi zaman su birikmesi olur. Bu su birikmesi de bacaklarda şişlik veya ödem olarak ortaya çıkmaktadır. Yine varislerden kaynaklanan eklem ağrıları oluşmaktadır. Eklem ağrıları diz ve bileklerde hareket sırasında veya dokununca çok fazla hissedilmektedir.
Özetleyecek olursak toplardamarda ki deformasyonlar sonucu bacaklarda şişkinlik, yorgunluk, ağrı, gerilme; bacaklardaki görüntüler yüzünden de kozmetik kaygılar yani çirkin görünüm kaygısı varisin neden olduğu en büyük kaygılar veya yakınmalardır diyebiliriz. Varisler erken tanı ile tedavisi yapılabilmektedir. Önemli, olan kapakçıklardaki bozuklukların kalıcı olmadan tedavi edilebilmesidir. Varisin belirtilerinden şüphelendiğiniz durumda mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Erken teşhis her zaman önemlidir.