TÜP BEBEK TEDAVİLERİNDE VARİKOSEL

Tüp bebek tedavilerinde varikosel ; erkeğin testislerindeki kanı boşaltan toplardamarlar varisleştiğinde oluşan durum varikosel olarak adlandırılmaktadır.

Varikosel de testis toplardamarlarının tıpkı kadınların bacaklarında oluşan varisler gibi genişlemesiyle oluşur. Varikosel kısırlığa sebep olan tüp bebek tedavilerinin başlıca endikasyonu olan çok ciddi bir durumdur. Sprm ve testesteron üretiminin düzensizleşmesine bozulmasına neden olmaktadır.

Tüp bebek tedavisine neden olan varikoselin başlıca nedenleri nelerdir diye soracak olur isek ; testis üzerinde şişlik, testis bölgesinde sıcaklık artışı, testiste dayanılmaycak düzeyde ağrı tüp bebek tedavisine neden olan varikoselin maddeleri içerisinde yer almaktadır. Elbette testiste hissedilen her ağrı varikosel olmak zorunda değildir. Ancak çok şiddetli dayanılmayacak ağrı durumu kimi zaman idrar yollarıyla vs karıştırılsa da yine de varikosel konusunda akılda her zaman bir soru işaret olmaktadır. Eğer hasta özellikle bebek istiyorsa varikoselin teşhisi vakit kazanmak adına önemlidir. Genellikle kasık bölgesinde hissedilirken bazen de bacağa doğru vuran ağrılarla darbe almış gibi tekrarlayan ağrılar söz konusudur. Her varikoseli siz fark edemeyebilirsiniz. Başlangıçta yalnızca ağrı ile kendisini gösterir. Ancak zamanla bacaklarda oluşan varisler gibi kendisini gösterir. Dokunmakla ya da gözle görünür halde anlaşılmaya başlar.

Varikosel konusunda, aşırı kilolu kişiler, karın içi basıncını arttırıcı ağırlıklı spor yapan kişilerde, kronik astım rahatsızlığı olan hastalar, kronik kabızlık yaşayan kişiler biraz daha fazla risk altında olabilirler. Varikosel için tehdit oluşturan grup olarak nitelendirilebilir. Varikosel tüp bebek tedavisi endikasyonu olup her varikosel kısırlıkla mücadele etmek zorunda kalmayacağı gibi her varikosel ameliyatı olan hastanın da sperm sayısı ve aklitesinde düzelme olacağının garantisi n yazık ki yoktur.

Varikosel her hastada tek tip olarak izllenmez. Dereceleri mevcuttur, örneğin ;

Ayakta muayene olan hastada herhangi bir belirti olmazken ıkındığı zaman elle variosel tespit edebilir.

Diğer bir derecede ise ayaktayken gözle hafif derecede varikosel tespit edilirken ıkındırma esnasında ele gelen damarlar vardır.

Diğer derece ise, ayakta muayene olan hastada ıkınmadan damarları görünürken ıkındırma esnasında tamamen göze gelen damarlar izlenir. Tüp bebek tedavisi için varikosel ameliyatlarından kaçınmayınız.