Tarihi Süreçte Altın

Aşındırıcı dış etkenlerden etkilenmeyen, gerek rengi gerek çekici duruşu ile insanlık tarihinde bulunduğu günden itibaren, hem ekonomik hem de yaşam kategorilerinde önemli yere sahip olan altın, insanlar için kıymetli madenlerin en üst sıralarında görülmektedir.

Yeryüzünde bulunan binlerce madene kıyasla kendine özgü birçok özelliği bulunan bu maden insanlık tarihinde ticari madde, tasarruf, süs eşyası ve değişim aracı olarak kullanılmakla birlikte ekonominin yön veren olgularındandır. Günümüzde dakika başına değişim gösterebilen anlık altın fiyatları ile insanlar yatırımlarda bulunabiliyor ve yatırımlarını yönlendirebiliyor.

Altın, yazılı tarih boyunca insanlıkla iç içe olduğu gibi, bazı toplumlarda gücü, bazı toplumlarda değişimi sembolize ederken bazılarında ise biriktirme nüshası olarak kullanılmıştır. Altının tarihçesinin M.Ö. 5000 yıllarına dayandığı söylenmekle birlikte, bilinen ilk altın üreten toplum Mısırlılar’dır. İlk başlarda bakır ile birlikte doğal bir alaşım şeklinde bulunan altın toprak altından çıkarılmış, ardından ise uzun bir arayla bazı verilere göre M.Ö. 3900 yıllarında geliştirilen ısıtma teknikleri sayesinde eritilmiştir. Eritme işleminin ardından altını işleme fikri ortaya çıkmıştır.

Tarih boyunca alışveriş işlemine de sağladığı kolaylıkla insanların vazgeçilmezleri arasına giren altın madeninde günümüzde her an iniş çıkışlarla fiyat belirlenmektedir. Anlık altın fiyatları ekonomiye ilgisi olan veya ilişiği olan herkes tarafından sürekli takip edilmektedir.

Altının ticari hayata etkisi

Günümüzde halen kullanılan standart altın külçelerinin ise tarihçesinin M.Ö. 3100 yıllarına dayandığı söylenmektedir. Basım amacının altın madenini ödeme aracı olarak kullanmak olduğu bilinmektedir. Altın madenine dair sonraki önemli gelişme ise Mısırlıların M.Ö. 2000’li yıllarda altını saf olarak elde etmesidir. Bu büyük gelişme sonrasında altın, Arap Yarımadası’na ardından da Anadolu’ya sıçramıştır. Daha sonrasında Afrika ve Etiyopya derken bütün dünya altını adı gibi bilmeye başlamıştır.

Tekrar günümüze dönecek olursak, ülkelere, bölgelere hatta ve hatta şehirlere göre bile değişiklik gösterebilen anlık altın fiyatları profesyonel analizlerle takip altında tutularak yatırımcılara ve ekonomi piyasasına bir hayli yön vermektedir.

Altın madeni, üstün özellikli madenler arasında gösterilmektedir. Bu sebeple tarih boyunca yaşadığı değişim süreçlerde altın, mübadele aracı olarak da etkin biçimde kullanılmıştır. Altını üstün özellikli yapan durumlardan birisi de toz, çubuk, eşya ve külçe gibi hallere büründürülebilmesi ile değer biçilip bu değerin ölçülebilir olması ve nihayetinde ticari işlemlerde insanlara kolay alışveriş sağlayabilmesidir.

Altın madeninin değerli olduğundan dolayı tarihte insanlar, ölçülebilir kabul edilen bu maden için terazi ve mihenk taşını bulmuştur.  Altın, günümüzde kısa vadeli yatırımlarda pek tercih edilmese dahi orta ve uzun vadeli yatırımlar için yükselen bir değer olarak nitelendirilir ve daima tercih edilir. Özellikle kurlarda yaşanan hareketlilik ve muhtemel ekonomik kriz durumunda altına yönelim görülmektedir.