El Araç Alırken Satış İşlemleri Nasıl Yapılır?

2. El Araç alacağınız zaman bir gününüzü tamamen bu işe ayırın ve bir gün içerisinde bütün işlemlerinizi bitirmeye çalışın.

2. El ya da kullanılmış araç alacağınız zaman aracı Yenimahalle oto ekspertize götürdüğünüz gün araçta herhangi bir sorun yoksa almanızda fayda vardır. Çünkü siz araca oto ekspertiz işlemi yaptırdıktan sonra aracın başına herhengi bir şey gelebilir. Bu nedenle aracı ekspertiz işlemi yaptırdıktan sonra düzgün bir yere park ederek hemen notere gidin.

Araç satın alırken nakit para taşımamaya özen gösterin.
Aracı alacağınız kişiyle konuşup noter de satış işlemini yapıp daha sonra parayı bankada havale etmeyi önerin. Eğer karşı taraf ‘’parayı almadan satış işlemi yapmam” derse internet bankacılığı yardımıyla noter de satış işlemi için imzalar atılırken  karşı tarafın hesabına parayı aktarabilirsiniz.
Para ve Kimlik
Notere gideceğiniz zaman işlemler için yanınıza mühürü belirgin olan kimliğinizi de almayı unutmayın. Eğer kimliğinizin mühürü belli değilse noter satış işlemini gerçekleştiremezsiniz. Ayrıca noter de satış işlemini gerçekleştirmek için yanınızda para bulundurun.

2018 yılında noter de araç satışı yapmak için  ödemeniz gereken ücret 163.50 TL’dir.

 

Noter Satış İşleminden Sonra Plaka İşlemleri Nelerdir?
Aldığınız aracın eğer satın aldığınız kişi adına trafik sigortası yoksa mutlaka noterden çıkar çıkmaz aracınıza trafik sigortası yaptırın. Eğer almış olduğunuz aracın satıcı adına sigortası varsa bu sigorta sizin adınıza da 15 gün boyunca geçerlidir. Böyle bir durumda aracınıza 15 gün içerisinde trafik sigortası yaptırmalısınız. Noterden satış işlemi sonucunda almış olduğunuz  almış olduğunuz ‘’Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge’’ bir ay ruhsat yerine, satan kişinin trafik sigortası varsa 15 günde trafik sigortası  yerine geçerlidir.

Noterde araç satın alırken plaka değişikliği beyan edebilmeniz için aracın sizin ikamet ettiğiniz ilçeden farklı bir ilçenin emniyetine kayıtlı olması gerekir. Çünkü aynı ilçe emniyetine kayıtlı araçlarda plaka değişikliği işlemi yapılmaz.

Eğer araç alırken noter de plaka değişikliği beyan ettiyseniz. Noterde işleminiz bittikten sonra en geç bir ay içerisinde trafik sigortasını yaptırıp, plaka değiştirme işlemi için emniyete gitmeniz gerekmektedir. Aksi halde aracınıza bir daha plaka değişikliği yaptıramazsınız. Aracınızı üzerinde ki mevcut plakayla kullanmak zorunda kalırsınız. Çünkü plaka değişikliği yaptırmanın süresi noter satış tarihinden itibaren bir aydır.

Trafik sigortanızı yaptırdınız, noter de plaka değişikliği beyan ettiniz, emniyete gidip plaka değişikliği  işlemini gerçekleştirdiniz ve ruhsatınızı aldınız. Bundan sonra yapmanız gereken işlem; plakacıya giderek plaka sacı için para yatırarak dekontunuzla beraber plakanızın çıkmasını beklemektir. Yaklaşık olarak yarım saat içerisinde plakanız çıkacaktır. Ruhsatınız çıktıktan sonra tekrar sigortacınıza giderek yaptırmış olduğunuz trafik sigortasına ek  zeyilname yaparak plaka bilgisini düzeltmesini istemektir.

Eğer satın aldığınız aracın plakasını değiştirmek istemiyorsanız yani plaka sabit kalacaksa noterden sonra sadece trafik sigortasını yaptırıp emniyetten ruhsatınızı almanız yeterlidir. Trafik sigortasına zeyil yaptırmanıza gerek yoktur.