Konuşma Terapisi Nedir?

Akıcı ve anlaşılır konuşamama problemi kişilerin normal hayatını olumsuz yönde etkileyen bir sorun olmaktadır. Bu durum başlarda oldukça önemsiz gibi gözükse de ilerleyen zamanda daha da büyümektedir. Konuşmanızdaki aksaklıkları belli bir sürede gidermek için konuşma terapisi almanız gerekmektedir.

Konuşmasında problem olan kişilerin bu sorunu yaşamasında etkisi olan birçok etken olabilmektedir. Kitap okuma alışkanlığının olmaması, günlük hayatta karşı taraf ile az sayıda iletişim kurma ve doğuştan gelen özellikler konuşma bozukluklarının ana nedenlerinden olmaktadır. Artikülasyon bozukluğu olan kişiler (harfleri söylemekte problem yaşamak), konuşmayı normal sürenin oldukça ötesinde öğrenen çocuklar, konuşurken sesinde kısılma – çatlama gibi problemler oluşan, yutma problemi olan ve otizm, down sendromu ve işitme engeli gibi bazı durumlardan dolayı sorun yaşayan kişiler konuşma terapisi ile sorunlarını belli bir süre içerisinde atlatabilmektedirler. Vertigo da olduğu gibi bir operasyon uygulaması değildir. Konuşma terapileri 3 farklı gruba ayırılmışlardır. Bunlardan ilki Dil müdahale faaliyetleri olmaktadır. Bu uygulamada konuşma problemi yaşayan kişiyle kitap, nesne, oyun (çocuk ise) ve karşılıklı konuşma gibi aşamalar ile iletişim kurulmaktadır.

Terapist çeşitli egzersizler ile sorun yaşayan kişinin kelimeleri doğru bir şekilde kullanmasını ve akıcı bir şekilde konuşmasını sağlamaktadır. İkinci müdahale yöntemi ise yutma ve beslenme terapisi olmaktadır. Bu yöntemde ağız yapısında bulunan kasları güçlendirmek için çene, dudak ve dil gibi farklı egzersiz türleri uygulanmaktadır. Son konuşma terapisi yöntemi ise artikülasyon terapi olmaktadır. Bu yöntem genel olarak heceleme egzersizlerinden oluşmaktadır ve kelime telaffuzlarını düzeltmek amacıyla yapılmaktadır. Ağrı tedavisi, konuşma terapisi ve daha bir çok konu ile ilgili aklınıza takılan sorulara Romatem ile iletişim kurarak sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz.