Kalyak / Kalorifer yakıtının özellikleri nedir?

Kalorifer yakıtı türünün kısaltılmış adı olarak karşımıza çıkan kalyak nedir, kalyak türleri nelerdir?

İlk olarak kalyak nedir, onunla başlayalım. Kalyak yani kalorifer yakıtı, içerisinde donmayı engelleyen özel katıkları sebebiyle çok düşük ısılarda dahi akışkan yapısını koruyan, özel olarak geliştirilmiş bir yakıt çeşididir.

KALYAK KULLANMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?

  • Elektrik, ısı ve buhar gereksinimi duyan bütün endüstriyel ve sosyal tesis, kurum, kuruluş ve konutlarda enerji kaynağı olarak tercih edilen kalyak, kullanıcılarını memnun ediyor.  Bu memnuniyeti meydana getiren kalyakın özelliklerine bir göz atalım…
  • Kalyak yani kalorifer yakıtının yer aldığı depoda donuyor olması, donmuş haldeki yakıtın brülör memelerini tıkadığı için çalışma alanlarında hem zamandan hem de işten kayıp yaşanmasını engeller.
  • Yakıtın çok düşük ısılarda meydana getirdiği kristalleşme sonucunda filtre tıkanmaları önlenir.
  • Nakliye aşamasında yakıt tankın içerisinde donduğu için yaşanan kayıp durumunda kalan yakıt miktarını en aza indirgenir.

KALORİFER YAKIT TÜRLERİ NELERDİR?

Fuel oil 4 : Diğer isimleriyle kalyak ve kalorifer yakıtı olarak bildiğimiz fuel oil 4, yapı itibariyle incedir. İçerisindeki kükürt oranının düşük olduğu bu yakıt çeşidi, aklınıza gelebilecek her alanda enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Fuel oil 4’ün kükür değeri en fazla %1.5 iken viskozite değeri ise en fazla SSU 50 °C de 250 olarak biliniyor.

Fuel oil 6 : Genellikle sanayi alanında tercih edilen fuel oil 6 yakıtı yapı itibariyle az akışkan kıvamdadır. Rengi koyu olan kalorifer yakıtı çeşidinin tutuşma noktası en az 66 °C, kükürt oranı en fazla % 4, viskozitesi maksimum SSU 50 °C de 300 olarak açıklanıyor.

Fuel oil Light : Fuel oil light adı verilen kalorifer yakıtının içerisindeki kükürt oranı % 1’dir.  Bu enerji kaynağında amaç kükürt atıklarının çevreye daha az zarar vermesidir. Yani doğa dostu bir kalorifer yakıtı çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Fuel oil light’ın yapısal olarak akışkanlığı fuel oil 6’ya göre daha yoğundur. Buna göre light türü daha akışkan olduğu için işlem sırasında çok kolay pompalanır, daha çabuk tutuşup yanar ve aynı zamanda tasarruf sağlar.