İbrahim Ethem Büyükköse; Karaman’da yaşayıp, ekmeğini yiyen herkesin Yunus’a vefa borcu var

Gazi Kültür Sanat Merkezinde ziyaretlerimize devam ediyoruz. Binanın giriş katında Yunus Emre’ye ayrılmış bir duvarın önünden sizlere sesleniyoruz. Bu öyle bir duvar olmuş ki resmen Yunus Emre’yi özetlemiş. Sanat Merkezini gezmeye gelenleri girişte karşılıyor ve onlara güzel bir atmosfer sunuyor.Yunus Emre bölümünün oluşturulmasında ciddi emekleri olan İbrahim Ethem Büyükköse ile Ruberu konuştuk. Bize hem kendisini hem de hazırlanan bu duvarın ince detaylarını aktardı;
“44 yaşındayım, 20 yıldır Karaman’da grafik sanatlarıyla uğraşıyorum. Tasarım işleri üretiyorum. Karaman’da yaşadığım, Karaman’da ekmek yediğim için bir vefa borcum olduğunu düşünerek bu sergiyi 2 yıl önce Türk Dil bayramına hazırlamıştık. Buradaki çalışmalar artık kalıcı olarak sergilemeye devam edecek. Bilgisayar ortamında yapılmış tamamen dijital fırçalarla yapılmış tuvallerden oluşuyor.Yunus Emre’yi anlatmadan önce biraz şiire değinmek istiyorum. Doğu kültürlerinde toplumsal dönüşümleri bilim ve teknoloji sağlamamıştır. Şiirler, sözler, destanlar sağlamıştır. Türk toplumu genellikle göçebe yaşamış bir toplumdur. Dolayısıyla mekansal bir vatanı pek olmamıştır. Hal böyle olunca vatanını sözlerinde taşımış, şiirlerinde taşımış ve destanlarında taşımıştır. Yunus da bunun en güzel örneğidir. Ayrıca toplumsal olarak her dönemin kendine ait bir şairi , öne çıkan bir söz üstadı da olmuştur . Tarihimizde Yunus’un ortaya çıktığı dönemde biliyorsunuz Moğol zulmü veya mezalimi dediğimiz zaman tarihsel bir vaka gibi anlaşılır, o kadar bilinir, ama o dönemi yaşayanlar Yunus’un şiirlerinde ciddi bir toplumsal travma yaşamışlar. Bu toplumsal travmadan sonra da bir aidiyet boşluğu yaşamışlar. Yani bir vatana ihtiyaçları olmuş. Tabiri caizse şiire sığınmışlar.

İnşallah buradaki çalışmalar bir adım olur. Sizlerin de desteği ile daha güzel çalışmalar yapılır. Karaman’da yaşayıp, buranın havasını soluyup, suyunu içip, ekmeğini yiyen herkesin aslında Yunus’a bir vefa borcu var. Çünkü biz hazır bir vatanın üzerinde doğmuş insanlarız. Biz de buranın eğer kendi vatanımız olmasını istiyorsak Yunus’a da bu noktada Vefa borumuz var. Biz sanatçılar olarak, siz basın olarak başka meslek erbabı kendince kendi meşrebine göre başka bir tarafından konuya sahip çıkmalı.