KARAMAN TURİZM’DE DE ATAĞA GEÇTİ

Karaman Belediye Başkanlığı ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Karaman turizminin gelişimini hızlandırmak için üzerinde çalıştığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunduğu 5 ayrı proje bakanlık tarafından kabul edildi.

Söz konusu projelerden Taşkale ve Karadağ bölgesini kapsayan, ikisi Türkiye’deki 270 Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Projesi çerçevesinde değerlendirmeye alınırken, bakanlığın olumlu görüşüyle Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nde işleme alındı. Karaman’ın yerli ve yabancı turizmden daha çok pay alabilmesi için hazırlanan diğer 3 proje ise bakanlık tarafından kabul edilerek 2016 yatırım programına dahil edilmek üzere işleme konuldu. Karaman’a kazandırılan 5 ayrı proje ile ilgili hem Kültür Turizm İl Müdürlüğü’nün, hem MEVKA’nın, hem de Karaman Belediyesi’nin ciddi bir hazırlık yaptığını söyleyen Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, söz konusu 5 projenin tamamlanmasıyla birlikte Karaman ekonomisine turizm sektörüyle yeni bir gelir kapısı açılacağını belirtti.

Bu 5 projenin Karaman için başlangıç olduğunu vurgulayan Çalışkan, “Projelerin Bakanlık nezdinde işleme alınmasını sağlayan ve süreci bizzat takip ederek Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu’yu projelerle ilgili bilgilendiren Karaman AK Parti Milletvekilleri Recep Konuk ve Recep Şeker’e de teşekkür etti.

Karaman’ın hem doğa turizmi hem de kültür turizmi açısından muhteşem bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Çalışkan, “Milletvekilimiz Sayın Konuk’un ısrarla üzerinde durduğu ve Antalya ile Mersin’e gelen yaklaşık 20 milyon turistten önemli bir kısmını Karaman’da da misafir edebileceğimiz, Karaman’ın işin merkezinde yer alacağı Turizm Havzası için bu projeler önemli bir eşik teşkil ediyordu. Sayın Milletvekillerimiz siyasi ortamdaki belirsizliklere rağmen bu projelerin takipçisi oldular, bakanlık ile temasları bizzat yürüterek bürokratik süreçleri hızlandırdılar ve bu projelerin gecikmesine müsaade etmediler” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca kabul edilen 5 ayrı turizm projesinin tamamlanmasıyla Karaman ekonomisi için yeni bir gelir kaynağının oluşacağını ifade eden Çalışkan, projelerle ilgili detayları da paylaştığı açıklamasında şunları söyledi:

“Bu projelerin Karaman ekonomisine üç ayrı etkisi olacak. Bu projelerin birinci etkisi turizm yatırımlarına olacak. Projelerin uygulamaya geçilmesiyle birlikte Karaman’a turizm yatırımı cazip hale gelecek. İkinci etkisi, turizm açısından zenginliklere sahip ilimizde sosyal hayat daha da canlanacak. Üçüncü etkisi ise kentsel mekânlarımız tarihi dokuya uygun olarak restore edilecek ve Karamanoğulları’nın payitahtı, tarihi ağırlığına yakışır bir tarih ve kültür merkezi haline gelecek. Ancak bu detayların haricinde bu projelerin Karamanımıza ve hemşehrilerimize bir etkisi daha olacak ve Karaman ekonomisine turizm gelirleri de dahil olacak. Bakanlıkta işleme alınan iki projemiz Türkiye’de 270 Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Projesi kapsamında olan projelerdir. Bunlardan biri Taşkale Köyünün Turizm Alanı ve Karadağ’ın Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilmesidir ki, bu sürecin tamamlanmasıyla bölgeye özel sektör tarafından yatırım yapılmasının önü açılacak, bölgeye yapılacak turizm yatırımları cazip hale gelecektir. Diğeri ise Karadağ bölgesine sosyal tesis yapımdır.

İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’nin yürüteceği bu projede MEVKA’da yer alacak ve proje kapsamında Maden Şehri ve Değle ören yerlerine tarihi dokuyu bozmayacak şekilde bungalov evler, yürüyüş yolları ve sosyal tesisler yapılacak. İşleme alınan ve 2016 yatırım programına dâhil edilmesi için bakanlığın işlemleri başlattığı diğer üç projeden biri Belediyemiz ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün işbirliği ile yürütülecek Çeşmeli Kilise ile Tartanlar Konağı arasının turizm amaçlı çevre düzenlemesi projesidir.

Yeme içme alanlarının da oluşturulacağı proje yatırım programına alınır alınmaz işe hemen başlanacaktır. Bir diğer proje Ermenek Çamlıca Köyündeki Izgarlar Konağı’nın restorasyon projesi ve nihayet üçüncüsü de Maden Şehri köyündeki Binbir Kilise yapılarının en büyüğü olan 1 Nolu Bazilika’nın ve Değle ören yerindeki 31,32,33 nolu kliselerin ve Piskoposluk Sarayı’nın restorasyon projesidir. Bu 5 projenin birden başlamasıyla birlikte turizm sektöründe de Karaman ciddi yatırım almaya başlayacak, inanç ve kültür turizmi için önemli bir mesafe kat edecektir. Bizim gayretimiz şehrimizin ekonomik açıdan gelir kaynaklarını çeşitlendirmek ve çoğaltmak içindir.

Şehrimizin sosyal hayatını daha canlı hale getirmek içindir. Kaldı ki, Turizm aynı zamanda bir iletişim kanalıdır ve şehrin marka değerini yükseltmek, şehrin ticaretini de geliştirmek için önemli bir işlev görür. Biz eğer turizmi ne kadar çok geliştirebilir, Karaman’a ne kadar çok insanın ayak basmasını sağlarsak diğer sektörlere de o kadar destek veririz. Biz şehrimizin ve hemşehrilerimizin gelirlerinin çeşitlenmesi için gayret gösteriyor, sanayisiyle de, tarımıyla da, ticaretiyle de, turizmiyle de büyük Karaman için çalışıyoruz.”