Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bel sağlığı günlük hayatı idame ettirebilmenin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.  Bel rahatsızlıkları, doğuştan kaynaklanabileceği gibi sonradan da oluşabilir. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, bel fıtığı konusunda dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değindi.

Rahatsızlığı olsun ya da olmasın herkesin “Bel Sağlığı İçin 100 Tavsiye” kitabına göz atması gerektiğini belirten Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, “Bu kitap, sadece daha önce ameliyat masasına yatmış bireyler için değil, doğru oturuş kalkış biçimlerine kadar tüm bireyleri ilgilendiren tavsiyeleri de içinde barındırıyor.” dedi.

Hastanın, ameliyat sonrasında doktorun ve fizyoterapi uzmanının gösterdiği, önerdiği şekilde oturup kalkması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Yıldızhan, baş dönmesi nedeniyle hastaların ani hareketten kaçınmasının önemli rol oynadığını ve başarılı geçen operasyon sonrası bir günlük gözetimin ardından hastanın taburcu edildiğini ifade etti.

Ameliyat Sonrası İlk Süreç

Ahmet Yıldızhan, gelişen teknolojiyle birlikte ameliyatlarda kullanılan yöntemlerin de değiştiğini, bu yöntemlerde uygulanan gizli dikişler ile operasyon sonrasında dikiş alınması gibi durumların da ortadan kalktığını söyledi.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken konulara vurgu yapan Yıldızhan, ameliyat sonrası ilk hafta yaraya dikkat edilmesi ve bölgenin suyla temas edilmemesi konusuna dikkat çekerek şunları belirtti:

“Operasyon sonucu oluşan yarada iltihap veya iltihaplı akıntılar görülmediği takdirde, ameliyattan dört gün sonra hastanın ılık suyla duş almasında bir problem yoktur. Bel fıtığı ameliyatından sonraki 3 hafta boyunca özellikle beli zorlamamalı ve eğimli hareketlerden kaçınılmalıdır. Hastaların birçoğu hekim tarafından önerilen egzersizleri üçüncü ay sonunda yapmaya başlayabilirler. Bu egzersizler sayesinde bel kasları güçlendirilmektedir. Hastalar operasyondan bir iki gün sonra uçak, üç gün sonra ise otomobil ile kısa süreli yolculuk yapabilmektedir. “

Rutin Hayata Dönüş

Masa başında çalışan bireylerin ameliyat olduktan yaklaşık 1 hafta sonra, fiziksel güç kullanan bireylerin ise 3-4 hafta sonra iş hayatına dönebileceğini belirten Doç. Dr. Yıldızhan, bu süreçte hastaların çok yumuşak ve derin koltuklar yerine düz ve sert koltuk veya sandalyeleri kullanmalarını önerdi. Ahmet Yıldızhan, kaliteli yatak kullanılmasının iyileşme sürecini hızlandırmanın yanı sıra fıtığın tekrarlamasını da önlediğine dikkat çekerek, hastaların sürekli aynı pozisyonda oturmak yerine bel kaslarını güçlendirecek hareketler yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

Nöroşirurji Uzmanı

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

www.ahmetyildizhan.net