ZEMİN TEMİZLİK MAKİNALARI İLE BERABER KULLANILAN PEDLER VE AMAÇLARI

Zemin temizlik makinaları ile ilgili birçok çalışma yaptık. Bu çalışmalarla zemin temizlik makinalarının çeşitlerinden üretimine, zemin temizlik makinalarının bakım ve kullanımından beraberinde kullanılan kimyasallara kadar birçok konuya değindik. Şimdi ise profesyonel elektrik süpürgeleri ile kullanılan çok önemli bir sarf malzemesinden yani zemin pedlerinden bahsedeceğiz. Sarf malzemesi diyoruz çünkü zemin temizlik makinaları ile beraber kullanılan zemin pedleri kullanılıp atılır. Ömürleri kısadır.

İlk olarak bilemeyenler için zemin temizlik makinaları ile beraber kullanılan zemin pedlerini tanımlayalım. Bu zemin pedleri kabaca mutfakta kullanılan bulaşık süngerlerinin sert ve yeşil tarafına benzer. Farkı ise farklı renkleri, amaçları vardır ve daha kalındır. Şunu da belirtelim ki zemin temizlik makinası ile birlikte eğer zemin pedi kullanacaksanız mutlaka zemin pedi tutucunuz olmalıdır. Genelde zemin temizlik makinaları ile birlikte standart olarak fırça verilir. Ped tutucusunu ayrıca satın almanız gerekebilir.

Peki bir kullanıcı niye fırça varken zemin temizlik makinası ile birlikte zemin pedi kullansın? Fırça çok daha uzun ömürlü ve ekonomiktir. Ama zemin pedlerinin birçok avantajı vardır. Öncelikler zemin temizlik makinasında zemin pedi kullanırsanız temizlik kaliteniz çok daha artacaktır. Çünkü zemin pedi ile zemin temizlik makinaları zemine olan baskısını daha iyi değerlendirirsiniz. Çünkü zemin pedi daha iyi temas ve mekanik güç sağlar. İkinci olarak ise zemin pedleri ile zemin temizlik makinasını birden çok amaç için kullanabilirsiniz. Bir zemin temizlik makinası fırça ile sadece zemin temizlik makinası iken uygun zemin pedleri kullanılarak zemin temizlik makinası hem bir zemin temizlik makinası hem de bir zemin bakım makinası haline gelir. Bir zemin temizlik makinasının nasıl bu hale geleceğini zemin pedlerinden bahsederek anlatabiliriz.

Zemin pedlerinin renklerine göre fonksiyonları tanımlanabilir. Zemin temizlik makinaları ile birlikte kullanılan birçok farklı renk zemin pedi olmakla birlikte ülkemizde en çok kullanılan dört renk vardır. Bunlar siyah, kahverengi, kırmız ve beyaz. Bu renk sıralaması aynı zamanda sertlik sıralamasını da belirlemektedir. Aynı sırayla zemin temizlik makinaları ile birlikte kullanılan bu zemin pedlerinden bahsedelim.

Siyah renk en sert zemin pedidir. Çok kirli yüzeylerde kullanıldığı zaman çok iyi verim verir. Rahatlıkla, fırça ile kullanılan bir zemin temizlik makinasına göre siyah ped ile kullanılan zemin temizlik makinasının iki kata yakın veriminin arttığı söylenebilir. Ancak çok sert bir malzeme olduğu için kullanıldığı yüzeyin buna uygun olduğuna dikkat edilmelidir. Siyah ped ile kullanılan bir zemin temizlik makinası ile granit, mermer, seramik gibi yüzeyler rahatlıkla temizlenebilir. Ama özellikle mermer gibi cilalı yüzeylerde halı yıkama makinaları cilayı söküp çıkarabileceğini dikkate almak gerekebilir. Yine vinil gibi pvc bazlı yüzeylerde de siyah ped kullanılan zemin temizlik makinası yüzeyi bozabilir. Siyah pedin zarar verip vermeyeceğini zemin temizlik makinasını göz önünden uzak bir yerde deneyerek anlayabilirsiniz.

Eğer zemin hassassa, zemin temizlik makinası ile beraber kullanılabilecek renkler kahverengi ve kırmızıdır. Kahverengi nispeten daha sert iken kırmız daha yumuşaktır. Hangi rengin zemin temizlik makinası ile beraber kullanılabileceği tecrübe edilerek anlaşılabilir.

Beyaz ped oldukça yumuşak bir peddir ve zemin temizlik makinasına ikinci fonksiyonu kazandıracak olan bu peddir. Beyaz ped su ile beraber zemini yıkamak için değil zemini parlatmak için kuru kullanılır. Zemin temizlik makinası ile zemini temizleyip toz ve kirden arıdırdıktan sonra beyaz ped ile geçerek zemin parlatılır.